אחד התפקידים החשובים ביותר בכל חברה שמייצרת מזון הוא טכנולוג מזון שמועסק בחברה במשרה מלאה או חברה חיצונית שמספקת שירות של ייעוץ מזון לעסק. ענף המזון תחת זכוכית מגדלת של הרגולטור ומשרד הבריאות ולכן חשוב מאוד להקפיד על נושאים רבים שקשורים לבריאות הציבור מבלי לעשות טעויות יקרות ערך.
לפני כמה שנים הייתה זאת תנובה ורק לפני מעט יותר משנה הצטרפה אליה שטראוס. שתיהן הואשמו בקווי ייצור שמסכנים את בריאות הציבור והדבר עלה להן בהפסדים של מאות מיליוני שקלים. כמובן שהן שחקניות גדולות מאוד אבל גם מפעלי מזון קטנים הרבה יותר חייבים לעמוד בדרישות של הרגולציה ומשרד הבריאות בישראל כדי לייצר ולמכור מזון. אם לא יעמדו בתנאים לכך, הם יספגו עונשים כבדים והפסדים כספיים שיסכנו את הקיום שלהם.
מהם היתרונות בליווי וייעוץ של טכנולוג מזון בארגון?
הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכוי של פגם בתהליך הייצור או באיכות המוצר היא באמצעות טכנולוג מזון שפועל בתחומי המפעל.
טכנולוג מזון ממלא כמה פונקציות חשובות ביותר בכל מפעל מזון:
- ניהול איכות ובטיחות המוצר – תכנון תהליך הייצור, בניית מערך ביקורת לייצור והבטחת איכות המוצר.
- תעודות הסמכה לתקנים שונים – טכנולוג מזון מעניק ייעוץ וליווי התהליך בדרך להסמכה נדרשת ממפעלים בכלל ומפעלי מזון בפרט.
- ניהול משברי לקוחות – במקרים בהם יש פגם בתהליך הייצור או באיכות המוצר, חשוב מאוד שיהיה מי שיוכל לתת מענה מקצועי להנהלת המפעל המייצר וגם ללקוחות של המוצר ולהבטיח את תיקון התקלה במהרה.
- ביצוע בקרה שוטפת – ניהול תהליכי בוחן ובקרה לשמירה על תרבות היגיינה וסניטציה גבוהים בארגון, בהתאם לדרישות החוק.
- הסמכה והדרכת בעלי תפקידים – מפגשים וישיבות עם מחלקות הייצור השונות וגם מחלקות משלימות לתהליך הייצור, האחסון והשינוע של המוצרים מהמפעל החוצה.
יש מי שמעסיקים טכנולוג מזון במשרה מלאה ויש מי שבוחרים לבחור ליווי של יועצי מזון חיצוניים אשר בוחנים את תהליך הייצור והבקרה לאיכות המזון.
מה השירות שמעניקים יועצי מזון חיצוניים לארגון?
לעומת טכנולוג מזון שעובד בתוך הארגון, תמיד ניתן לקבל שירות חיצוני של יועצי מזון המתמחים בתחום המזון, הרגולציה ותהליכי הייצור של מוצרים בענף המזון.
השירות שמציעים יועצי מזון חיצוניים הם בין השאר:
- מבדקי הכנה לתקני מזון
- סיוע לעמידה בתקנות משרד הבריאות ורישוי עסקים
- ייעוץ לקבלת רישיון עסק או יצרן.
- טיפול בכל הנושא של רגולציה.
- פיקוח ובקרה על איכות המוצרים של הארגון.
- בניית תכניות והוצאתן לפועל בכל הקשור להיגיינה וסניטציה בארגון.
לסיכום, יועצי מזון לארגונים יכולים לבוא במקום טכנולוג מזון או בנוסף אליו כשירות משלים. כל עסק הוא בעל צרכים ודרישות שונות. לא כולם חייבים טכנולוג מזון קבוע ולכן יועצי מזון מקצועיים יכולים לתת מענה מספק לעסקים שמעוניינים בכך.