תשלום פיצויים לעובד שפוטר הוא אבן יסוד בזכויות העובדים בישראל. הזכות לפיצויי פיטורין הוא לעובד שעבד במקום העבודה לפחות שנה אחת, בין אם עבד על פי חישוב שעות עבודה או במשכורת חודשית. הזכות לפיצויים איננה קשורה לסיבת הפיטורין למעט מקרים חריגים שקבע החוק.
תשלום פיצויים במקרה של פיטורים הם דבר מקובל שקבוע בחוק עבור כל עובד שסיים לפחות 12 חודשים של עבודה. יש מקרים חריגים בהם בית המשפט יכול לשלול תשלום פיצויים כאלו, אך נקודת הבסיס היא שהפיטורים עצמם הם עונש מספיק קשה עבור העובד ולכן אין לשלול ממנו פיצויים אם אין סיבה מאוד טובה לכך (מעילה וכדומה). בכל מקרה שיש ספק לגבי הזכות לפיצוי פיטורים או גובה הפיצוי שמגיע לכם, כדאי להתייעץ עם עורך דין מומלץ לדיני עבודה.
האם כל עובד זכאי לקבל פיצויי פיטורים?
יש שתי אפשרויות לכל עובד בישראל לקבל פיצויי פיטורים:
- עבודה לפחות שנה אצל אותו מעסיק – מי שעבד לפחות שנה אחת שלמה באותה העבודה או אפילו כמעט שנה בחלק מהמקרים (כדי למנוע פיטורים רק לצורך הימנעות מפיצויי פיטורים).
- עבודה לפחות שנה באותו מקום עבודה – עובד שהמעסיק שלו מחזיק בשני בתי עסק והוא מעביר אותו מאחד לשני במהלך השנה, ייחשב הדבר שעבד באותו מקום עבודה במשך כל השנה ויהיה זכאי לפיצויי פיטורים.
הזכות לפיצויים בשל פיטורים היא אחת הבסיסיות ביותר בזכויות של כל עובד מעל שנה.
איך מחשבים פיצויי פיטורים לעובד?
הפיצויים מחושבים באופן די פשוט וברור. עבור כל שנת עבודה זכאי העובד המפוטר לחודש פיצויים אחד. כלומר אם עבד באותו מקום עבודה 5 שנים הוא יהיה זכאי לפיצויים בגובה 5 חודשי השתכרות.
במקרים בהם השכר או היקף המשרה משתנים לאורך השנים, יחושב סכום פיצויים שונה לפי כל תקופה בנפרד.
את הפיצויים יש לשלם עד ל 15 ימים לאחר הפיטורין.
האם עובד שהתפטר זכאי לפיצוי פיטורים?
יש שני סוגים שונים של מקרים המזכים עובד שהתפטר בפיצוי פיטורים:
- התפטרות לרגל העתקת מקום מגורים – ההתייחסות למקרים אלו היא על פי כמה מצבים שונים שיכולים להשפיע על המשך עבודתו של העובד במקום העבודה. מקרים כאלו יכולים להיות נישואים של העובד ומעבר למגורים בעיר של בת הזוג, מעבר למגורים בישוב פיתוח או אזור חקלאי, מעבר דירה בעקבות בן זוג המשרת בקבע, במשטרה או בשירות המדינה, מעבר דירה בעקבות גירושין וכדומה.
- התפטרות עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה – על העובד להוכיח שיש סיבה ישירה בין הרעה בתנאי העבודה ובין התפטרות שלו כדי שזאת תוכר בתור מתפטר בדין מפוטר. מצבים כאלו יכולים להיות התייחסות משפילה או מבישה מצד המעסיק, הטרדה מינית של המעסיק או מנהל בעסק, הפחתה בהיקף העבודה, אלימות פיזית או מילולית מצד המעסיק או מנהל וכן הלאה.
חשוב לציין שכל עובד זכאי להליך שימוע לפני פיטורים, ואם לא נוהל שימוע כזה או שלא נוהל כפי שנקבעו לכך התנאים בחוק, בית הדין לעבודה לא יראה זאת בעין יפה כלפי המעסיק.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורך דין דיני עבודה במחוז צפון אשר מעניק ליווי וייעוץ משפטי לעובדים ומעסיקים במגוון רחב של סכסוכי עבודה מורכבים. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בחיפה או עורך דין דיני עבודה בנצרת – שאול הוא הכתובת!