תאונת דרכים היא לא משהו שמייחלים או מצפים לו. תאונות דרכים מתרחשות בהפתעה וגורמות לנזקים בגוף ו/או ברכוש. לאחר שמתאוששים מעט מהתאונה עצמה כדאי לדעת מה האפשרויות העומדות בפניכם – את מי לתבוע, על מה וכמובן מה הסיכויים של התביעה שלכם.
בישראל יש מאות תאונות דרכים מדי יום. רובן קלות עם נזק מינורי לכלי הרכב ובלי נזק בגוף, חלק מהן עם נזקים קלים בגוף למעורבים בתאונה ולצערנו יש מדי יום גם כמה תאונות קשות יותר עם נזק משמעותי לגוף ואף מוות. במידה ויש לכם נזק גוף מתאונת דרכים יש לכם גם זכות לתבוע פיצויים על כך.
את מי תוכלו לתבוע לפיצויים על נזק גוף בתאונה?
התביעה היא נגד חברת הביטוח המבטחת את הרכב בו נסעתם בעת התאונה. אין אפשרות לתבוע חברת ביטוח של כלי רכב אחר שמעורב בתאונה. כמובן שאם אתם הולכי רגל שנפגעתם בתאונת דרכים, אתם יכולים לתבוע את החברה שמבטחת את הרכב הפוגע בכם.
כיצד נקבע הפיצוי שניתן לתבוע ולקבל מחברת הביטוח?
לא כל הפיצויים זהים. החוק מתייחס בצורה מפורשת לתשלום בגין הסבל והכאב שנגרמו לנפגע בתאונה, אך פרמטרים נוספים כמו גיל הנפגע, הפגיעה שלו בהכנסות בשל התאונה וחומרת הפגיעה משפיעים על הפיצויים המלאים.
בנוסף לכך יש הגדרת תשלום תכוף בתאונת דרכים שנועד לאפשר תשלום "מקדמה" על חשבון הסכום הכולל שייפסק בסיום התביעה. המטרה של תשלום תכוף היא דמי מחיה וכיסוי הוצאות רפואיות ואחרות לנפגעים בתאונה באופן קשה או כזה שמונע מהם לעבוד לאורך זמן.
האם בעל הרכב המבוטח או הנהג משתתפים בפיצויים?
לא. הפיצויים משולמים רק על ידי חברת הביטוח ואין השתתפות עצמית במקרים של נזקי גוף אלא רק בנזקי רכוש.
האם יש משמעות לאשם בתאונה?
אין כל משמעות מי אשם בתאונה. התשלום הוא בגים הפגיעה מהתאונה ללא כל קשר לאשמה כזאת או אחרת.
מה כדאי לעשות אם עוברים תאונת דרכים?
במידה ואתם מעורבים בתאונת דרכים עם נפגעים (אתם או אחרים) יש להתנהל נכון ככל שאפשר כדי להגדיל את הסיכוי שלכם לפיצויים מחברת הביטוח.
מה עושים אחרי תאונת דרכים:
- פינוי לבית חולים – חשוב מאוד להתפנות לקבלת טיפול רפואי בבית חולים או מוקד רפואי שקרוב אליכם. כדאי לציין שעברתם תאונת דרכים ולבקש לראות שהדבר כתוב בניירת הרפואית. במידה ואתם מקבלים מרשם לתרופות או עוברים צילומים וכדומה, חובה לבקש אישור מתועד על כל אלו.
- רופא מומחה – אם אתם ממשיכים לסבול כאבים או כל דבר אחר לאחר התאונה, מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא מומחה. כמובן שאת כל הפגישות עם רופאים יש לתעד ולאסוף את כל הניירת עבור עורך דין תאונות דרכים שיטפל בתיק שלכם.
כמובן שאם אתם יכולים לתעד את זירת האירוע, לדווח למשטרת התנועה ולגבות עדויות מנוכחים באירוע עצמו הדבר מומלץ מאוד מיד לאחריו, אך בדיקה וטיפול רפואי חשובים יותר מכל.
לסיכום, מומלץ לפנות אל עורך דין נזיקין לבדיקת המצב שלכם קרוב ככל שיותר ליום התאונה. יעוץ משפטי של עורך דין שמכיר את התנהלות חברות הביטוח יכול לשפר את הסיכוי שלכם לקבל את הפיצויים המגיעים לכם על פי חוק.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין נזיקין בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי בתביעות מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הפנסיה והביטוח הגדולות. אם אתם מחפשים עורך דין נזיקין בחיפה או עורך דין נזיקין בקריות – המשרד הוא הכתובת!