אחת הרפורמות החשובות ביותר בשדה המשפטי בישראל יצא לדרכה בשנת 2019 ושינתה את העולם עבור חייבים ונושים. אחד היתרונות המרכזיים ברפורמה הזאת היא התייחסות לעניין שיקום כלכלי עבור החייבים ולא רק להסדר תשלום חובותיהם לנושים. מדובר בשינוי לטובה משמעותי מאוד עבור כל המעורבים בעניין.
במשך עשרות שנים כאשר אדם מן המניין היה נקלע למצב של חובות הולכות ותופחים ופניות של נושים לקבל את כספם באמצעות מכתבי איום, עיקולים או הוצאה לפועל, האפשרויות שלו לשלם חובות אלו היו קטנות מאוד והוא היה נמצא במרוץ אינסופי לשלם חוב אחד כאשר החוב השני כבר צבר ריביות בגובה החוב הקודם ונוצר מעגל שכמעט ואי אפשר היה לצאת ממנו.
במקרים בהם כבר אי אפשר היה לצאת מהמרוץ הזה, העדיפו רוב החייבים לפנות להליך של פשיטת רגל של אדם פרטי שאפשר להם להיכנס תחת ההגדרה של חייב מוגבל באמצעים. במצב שכזה נאלץ בית המשפט לקבוע סכום חודשי שייאלץ לשלם לנושים שלו לאורך שנים ארוכות תוך כדי מגבלות שונות שהוטלו עליו כדי לגרום לו "מוטיבציה" לשלם את החובות שלו.
הנושים נפגעו מכך כיוון שסכום ההחזר החודשי שקיבלו היה לעתים מגוחך לחלוטין ואילו החייב היה תחת ההגדרה של פושט רגל, כתם לא פשוט בעיניי ישראלים רבים, סבל ממוגבלויות רבות שקבע החוק וגם נישאר חייב כספים לאורך שנים ארוכות בלי לראות את האור בקצה המנהרה.
דוגמא לכך היא אדם שצבר חובות של 100,000 ₪, משתכר נטו כ- 6500 ₪ בחודש, מתוכם הוא משלם 3500 ₪ בחודש שכירות, תשלומים של מחייה (מזון, ביגוד, תרופות, תקשורת, תחבורה וכו') בגובה של 2000 ₪ נוספים וכמה מאות ₪ הוצאות שוטפות נוספות. בית המשפט יכריז עליו "חייב מוגבל באמצעים" ויפסוק סכום החזר חודשי של 300-400 ₪ בלבד בחודש לאורך שנים ארוכות.
הרפורמה החדשה בפשיטת רגל באה לשנות זאת. היא שמה דגש שווה פחות או יותר על החזר החוב של החייב ובמקביל על השיקום הכלכלי שלו ואפשרות לתת לו לצאת לדרך חדשה בחייו נקי מחובות בתוך שנים בודדות.
איך הרפורמה החדשה עוזרת בשיקום כלכלי לחייב?
הרפורמה מגיעה בגישה של החזר חובות הוגן לנושים, כאלו שהחייב יכול לעמוד בהם על פי הגדרות שלו למצבו הפיננסי ובדיקה עמוקה של כך על ידי נאמן מטעם בית המשפט. על פי היכולות הללו (דירה שבבעלותו שניתן למכור, מכונית שבבעלותו, כספים בקרנות וחסכונות שונים וכו') ייקבע החזר חודשי לנושים, אך השארה של סכום כסף מספיק למחייה של החייב (ושל משפחתו במידת הצורך).
המטרה היא לאפשר תשלום חלק משמעותי יותר מסך החובות ובמקביל לאפשר מחייה מכובדת למשפחה וללא היקלעות לסחרור שייפגע בחייב מבחינה משפחתית או חברתית וכדומה. על החייב יוטלו מגבלות שונות למשך תקופת ההחזרים, לרוב 36 חודשים, אך אלו נועדו גם לאפשר לו להתנהל כלכלית טוב יותר ולא לצבור חובות חדשים. במקביל נציין שגם כל ההליכים האחרים נגדו ייעצרו בתקופה הזאת (הוצאה לפועל, עיקולים ושעבודים שונים).
בסיום התהליך ולאחר שהשלים את כל התשלומים שהתחייב להם, יקבל החייב הפטר חוב. מרגע זה הוא יהיה נקי מחובות כלשהם ויוכל לצאת לדרך חדשה נקייה מחובות בחייו.
ראשית כל נציין שתמיד כדאי לקבל ייעוץ של עורך דין פשיטת רגל (חדלות פירעון) לפני שמחליטים מה עושים במצב שכזה. אז לפני כל צעד אולי פזיז שלכם, פנו למשרד עורכי דין שמטפל בנושאים הללו.
המאמר נכתב בשיתוף עם Legal Help – משרד עורכי דין פשיטת רגל בכפר סבא אשר מעניק ייעוץ משפטי ממוקד, אפקטיבי ומקצועי לחייבים פרטיים, משפחות ובעלי עסקים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל בתל אביב – פנו עוד היום לקבלת ייעוץ ללא כל התחייבות!