הוצאת רישיון עסק בישראל הייתה משימה מתישה וארוכת טווח לאורך שנים רבות. לאחרונה חלו מספר רפורמות בנושא וחלקן עדיין נמצאות על סדר היום של הממשלה, וזאת כדי להקל על בעלי עסקים רבים לקבל את רישיון העסק שלהם בתוך ימים עד שבועות, ולא חודשים או שנה ויותר מכך.
מדינת ישראל נחשבת לאחת שיש בה לא מעט בירוקרטיה בחלקים שונים של החיים, וגם בעלי עסקים שמעוניינים לפתוח עסק חדש נתקלים בכך מיד בתחילת הדרך. כ 200 סוגים של עסקים בישראל חייבים בהוצאת רישיון עסק כדי שיהיה להם היתר לפעול ולעתים מדובר בבירוקרטיה מתישה של ממש בדרך אל הרישיון.
לאורך שנים ארוכות כמעט כל עסק חדש היה צריך לקבל אישורים והיתרים לפעול ממספר רב של מוסדות וארגונים. משרד הפנים, משרד הבריאות, מכבי אש, משטרה, הרשות המקומית, המשרד להגנת הסביבה ועוד גופים היו צריכים לאשר פתיחה של כמעט כל עסק חדש. הדבר גרם לבירוקרטיה רבה, הוצאות מיותרות של בעלי העסק, אי מתן אישור עבודה ופגיעה בפעילות העסקית בארץ.
המצב השתנה בשנים האחרונות בזכות רפורמות שנעשו במסגרת חוק רישוי עסקים, והן נועדו להקל על ההליך, לקצר אותו ולאפשר ליותר בעלי עסקים לפתוח את העסק שלהם ללא בירוקרטיה כה מורכבת ומסורבלת.
איזה עסקים צריכים להוציא רישיון עסק?
צו רישוי עסקים מחלק את העסקים בישראל שחייבים רישיון עסק תחת עשר קטגוריות:
- בריאות, רוקחות וקוסמטיקה
- דלק ואנרגיה
- חקלאות ובעלי חיים
- מזון
- מים ופסולת
- מסחר
- עינוג ציבורי, נופש וספורט
- רכב ותחבורה
- שירותי שמירה ואבטחה
- תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים
תחת הקטגוריות הללו יש נכון להיום כ 200 עסקים שונים החייבים רישיון עסק.
איך הרפורמה החדשה משפיעה על העסקים בישראל?
הרפורמה החדשה לרישוי עסקים באה להקל על ההליך וגם לקצר אותו עבור בעלי עסקים רבים שלא נמצאה סיבה מהותית לכך שהם צריכים לעמוד בתנאים כה מחמירים של חוק רישוי עסקים המיושן יחסית.
בעיקר מדובר על שלושה מסלולים שנועדו לקצר ולפשט את ההליך:
- רישוי על בסיס תצהיר – עסקים מקומיים קטנים (מספרה, מכון יופי, פיצוציה) יכולים להצהיר שהם מתחייבים על עמידה בתנאים שנקבעו להם והרשות המקומית תבחן את הבקשה שלהם ותאשר (או שלא) בתוך 21 ימי עסקים את הרישוי שלהם. כמובן שהם ייבדקו בהמשך שהם אכן עומדים בהתחייבות שלקחו על עצמם.
- רישוי על בסיס היתר מזורז א' – בדומה לסעיף הקודם אך עבור עסקים שיש צורך שיעברו בדיקה בפרק זמן של 180 יום על ידי גופים רלוונטיים אליהם. הם מקבלים היתר זמני לפעול שמותנה בבדיקה שיעברו.
- רישוי על בסיס היתר מזורז ב' – עסקים בתחומים רגישים יותר כמו מסעדות, בתי קפה או מרכולים יתנהלו כמו בסעיפים הקודמים אך יקבלו היתר ל 49 ימי עסקים בהם יעברו בדיקה של הגופים הרלוונטיים עבורם.
לסיכום, ניתן להוציא רישיון עסק בצורה עצמאית בפנייה למחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית. מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין רישוי עסקים שבקיא בחוקים, ברפורמות ובמילוי הטפסים בצורה הנכונה עבורכם כדי לקצר את ההליך ולהקל עליכם לפתוח את העסק מהר ככל שניתן ומבלי לעבור הליך בירוקרטי ארוך ומיותר.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר, עורך דין רישוי עסקים בכפר סבא, אשר מעניק ליווי וייעוץ לעסקים מול הרשויות המקומיות.