על פי דיני התעבורה, צבירה של עבירות תעבורה עלולה להוביל לא רק לצבירה של קנסות ודו"חות משטרה אלא גם לנקודות אשר טומנות בחובן סנקציות שונות בהתאם לחומרת המצב. במאמר זה נסביר את אופן צבירת הניקוד לנהג ומהן הסנקציות בגין צבירת נקודות.
על פי עו"ד עידן לוי, עורך דין תעבורה בקריות, חשוב לדעת כי כמעט כל עבירת תעבורה מובילה לצבירה של נקודות, נהגים רבים אשר מקבלים דוחות, ממהרים לשלם את הדוחות מבלי לדעת כי נצברות לחובתם נקודות. לרוב, תשלום הקנס או הודאה בבית המשפט או כעבור 90 ימים מיום המצאת הדוח הנזק כמעט ובלתי הפיך.
שיטת הניקוד לעבירות תנועה
באופן כללי, כל נהג אשר צובר לחובתו נקודות תעבורה יכול לתקן את המצב בצורה אוטומטית או אקטיבית בצורה הבאה:
- צבירה עד 10 נקודות – תוך שנתיים ימחקו הנקודות בצורה אוטומטית.
- צבירה 12-22 נקודות- דרישה לביצוע קורס נהיגה מונעת בסיסי.
- צבירה 24-34 נקודות – דרישה לביצוע קורס נהיגה מונעת מתקדם.
מתי ייפסל רישיון הנהיגה?
- צבירה של 36 נקודות, בנוסף לשני הקורסים ייפסל רישיונו של הנהג למשך 3 חודשים.
- נהג שתוך 6 שנים מיום ביצוע העבירה האחרונה שבגינה נפסל בפעם הראשונה, וצבר 36 נקודות נוספות יידרש לעבור שני קורסים של נהיגה מונעת, ורישוינו ייפסל למשך 9 חודשים, כמו כן הנהג יידרש לעבור טסט ותיאוריה מחדש ולעבור מבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים כדי לחדש את רישיון הנהיגה.
פסילה של רישיון נהיגה שלא כדין
במצב בו הנקודות נצברו לנהג במשך יותר מ-4 שנים, ומשרד הרישוי התעלם ולא שלח דרישה לביצוע אמצעי תיקון והתליית רישיון נהיגה כפי שנדרש על פי החוק ניתן להילחם בהחלטה על ידי פניה אל בתי המשפט לתעבורה.
לסיכום, בשל שיטת הניקוד המורכבת המלצתנו היא להתייעץ עם עורך דין מומחה לתעבורה אשר ייבחן ויאתר כשלים בצבירת הנקודות ויביא לקיצור או ביטול הפסילה המנהלית.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי, עורך דין תעבורה בחיפה, אשר מתמחה בייצוג של נהגים בשלל עבירות תנועה החל מנהיגה ללא רישיון ועד נהיגה בשכרות, נהיגה במהירות מופרזת וכדומה.