ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי רב חשיבות שמומלץ לכל אדם מעל גיל 18 בישראל לערוך. מדובר על מסמך המסדיר את הטיפול באדם במקרה שהוא איננו יכול עוד לדאוג לעצמו בשל סיבה פיזית או נפשית. באמצעות מסמך ייפוי כוח מתמשך לא נתונים לחסדי באפוטרופוס הכללי במינוי אדם זר לטפל בכם אלא קובעים מראש מי יהיה אותו האדם, בהסכמתו לכך כמובן.
מסמך משפטי חדש יחסית בעולם המשפטים הישראלי, אך בעל חשיבות רבה מאוד, הוא ייפוי כוח מתמשך. מסמך זה מסדיר מראש את מינויו של אדם אשר יהיה אחראי על ענייניו הרכושיים (פיננסיים), אישיים ורפואיים של מי שכבר לא יכול לעשות זאת עבור עצמו.
במקום להיות נתונים לחסדי בית המשפט והאפוטרופוס הכללי, קובעים מראש את הטיפול בעניינים הללו לעתיד, במידת הצורך כמובן. הממנה מייפה את כוחו של ממונה מטעמו (מעל גיל 18 וכשיר לכך) אשר מסכים על כך מראש.
במקרים רבים עורכים ייפוי כוח מתמשך לעניינים רפואיים, ובחלק מהמקרים עורכים זאת עבור כל הנושאים הרלוונטיים לעניין.
איך עורכים ייפוי כוח רפואי?
ייפוי כוח רפואי ניתן לערוך בעזרת רופא, פסיכולוג, עובד סוציאלי, אחות רפואית או עורך דין. הרוב כמובן עושים זאת באמצעות עורך דין שעבר הכשרה לכך. עריכת ייפוי כוח מתמשך ע"י עורך דין שעבר הכשרה לכך ניתן למלא באופן ידני או מקוון ואילו אצל עורך דין שלא עבר הכשרה לכך ניתן לעשות זאת רק באופן ידני. ההמלצה היא כמובן לפנות רק לעורך דין שעבר הכשרה ומוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי.
לאחר מילוי המסמך יש להפקיד אותו אצל האפוטרופוס הכללי. מתן מענה על כניסת המסמך לתוקף תינתן עד 21 ימים מרגע ההפקדה שלו.
מתי ייפוי כוח רפואי נכנס לתוקף?
הפקדת ייפוי כוח מתמשך איננה מכניסה את המסמך לפועל אלא רק מאשרת את התקינות שלו. המסמך נכנס לתוקף רק כאשר מגיעים למצב בו יש להפעיל אותו. הפעלת ייפוי כוח מתמשך מבוצעת כאשר התנאים שנקבעו להפעלתה כשרים. לדוגמא אם הממנה עבר אירוע מוחי, תאונה קשה שמגבילה אותו או מחלה קשה שמונעת ממנו לתפקד עצמאית וכן הלאה.
כאשר אלו הם פני הדברים יש לפעול בדרכים הבאות כדי להפעיל ייפוי כוח רפואי:
- ליידע את הממנה.
- ליידע את מנהל המעון בו הוא מתגורר אם הוא גר במעון.
- ליידע את קרובי המשפחה של הממנה אם מתגורר אצלם.
- ליידע אנשים נוספים (חברים, קרובי משפחה וכו') שנקבע מראש שיש ליידע.
- להגיש חוות דעת רפואית בהצהרה על מצבו של הממנה ולבקש את הפעלת ייפוי הכוח.
לאחר מכן האפוטרופוס הכללי ישלח מכתב אישור או דחייה של הבקשה להפעלת ייפוי הכוח בתוך 3 ימי עסקים לכל היותר. אם יש אישור למסמך אז הוא יקבל חותמת של האפוטרופוס על כניסתו לפועל.
מאותו הרגע על הממונה לפעול על פי התנאים והבקשות שמצוינים במסמך זה בלבד בכל הקשור לטיפול הרפואי בממנה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס – עורך דין ייפוי כוח מתמשך אשר מעניק שירות אישי, מקצועי ומהיר עד בית הלקוח. אם אתם מחפשים עורך דין לעריכת ייפוי כוח מתמשך בכפר סבא – עו"ד לירן גודיס הוא הכתובת!