פגיעה בשמו הטוב של אדם היא עילה מספקת כדי לתבוע פיצוי כספי ממפרסם לשון הרע כנגדו. בעוד יש את חופש הביטוי להגנתו של המפרסם, יש גם את חוק לשון הרע וחוק הגנת הפרטיות שעומדים לזכותו של הנפגע מהפרסום. הנושא מורכב ומדי יום מגיעים עשרות מקרים שכאלו לפתחו של בית המשפט להכרעה בנושא.
מערכת המשפט נתקלת לא פעם בדילמות בין חוקים שונים שכביכול מעניקים הגנה באופן מנוגד לשני הצדדים המעורבים בעניין. כאלו למשל הם חוק איסור לשון הרע ומנגד חופש הביטוי בישראל. המקרים הללו שמגיעים אל בית המשפט מחייבים את הנפגע להוכיח כי אכן יש פוטנציאל של פגיעת לשון הרע כנגדו על ידי מפרסם הדבר וכי הדבר איננו עומד במסגרת חופש הביטוי.
מהו חוק לשון הרע?
חוק איסור לשון הרע מתייחס לדבר מה שנאמר שלא בין שני אנשים, אלא יותר מכך, ופוגע בשמו הטוב של מי שהדברים נאמרו עליו. הזכות לשם טוב שמורה לכולנו ואין סיבה להיפגע על ידי הפצה של דברים כלשהם ברבים על ידי מישהו אחר. במקרה שכזה זכותנו לתבוע פיצוי כספי באמצעות עורך דין לשון הרע אשר מתמחה בנושאים אלה.
אלו נקודות מרכזיות בחוק איסור לשון הרע:
- המונח של לשון הרע – התבטאות שפרסום שלה עלול לבזות, להשפיל, ללעוג ולפגוע באדם על רקע מוצא, גיל, מין, דת וכדומה. כמו כן אין לפגוע בפרנסתו ועבודתו של אדם.
- דרך ההתבטאות – לשון הרע מתייחסת לפרסום עצמו ולא משנה באיזו דרך. בין אם באמירה, כתב, ציור או צליל, ייתכן ויש בה לשון הרע שפוגע באדם כלשהו.
- דין פלילי – לשון הרע היא עבירה פלילית שיכולה להוביל לקנס כספי אך גם לשנת מאסר במקרים חמורים אם כך יחליט בית המשפט.
- פיצוי כספי – ניתן לתבוע פיצוי כספי גם ללא הוכחת נזק. כלומר, גם אם הפגיעה בשמו הטוב של הנפגע היא עם פוטנציאל עתידי, הרי שעומדת לו הזכות לתבוע פיצוי כספי על כך.
מתי ניתן לתבוע על לשון הרע ופגיעה בשם הטוב?
כדי לתבוע על לשון הרע, ראשית מומלץ לפנות אל עורך דין לשון הרע שמתמחה בכך ולקבל ייעוץ אם יש טעם בתביעה בעניין או שמא אין לכם עילה לכך.
במידה וכן תירצו לתבוע על לשון הרע אז יש ראשית כל לתעד את דבר הפרסום עצמו ו/או לזמן עדים לכך, להוכיח שיש כוונה לפגיעה בכם ושהדבר איננו בתום לב או תחת הגדרת "אמת בפרסום" וכי אכן הדבר עלול פגע בכם או עלול לפגוע בכם בעתיד. כל אלו יגיעו לשופט שיאלץ להכריע בעניין אם מדובר על לשון הרע או חופש הביטוי.