הקורונה פגעה קשות במשקי בית רבים בכל רחבי ישראל. יש שכירים רבים שפוטרו מעבודתם או הוצאו לחל"ת, יש עצמאיים רבים שסגרו את העסק שלהם או צמצמו פעילות, ובשני המקרים החובות הלכו ותפחו לאורך חודשים ארוכים עד שאין כבר יכולת לעמוד בהחזרים. המצב הוביל ל- 75% עלייה בהליכי פשיטת רגל. מה זה אומר על הכלכלה הישראלית – על כך במאמר הבא.
כמעט שנתיים לתוך הקורונה וניתן לומר בוודאות שהיא פגעה במאות אלפי משפחות בישראל מבחינה פיננסית (נוסף על החברתית, רפואית וכן הלאה). עשרות אלפי משפחות מתוכן הגיעו לקושי כלכלי של ממש בגלל הקורונה, וחלק מהם הגישו בקשה לפשיטת רגל באמצעות עורך דין המתמחה בכך.
הנתונים מראים עלייה של כ 75% בפניות הללו לפשיטת רגל, אבל חשוב להבין שאין לייחס את כולם רק לקורונה, אלא גם לחוק של חדלות פירעון ושיקום כלכלי שיצא לדרכו ממש בסמוך להופעת הוירוס הקטלני לפני כשנתיים.
מהו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
הרפורמה החדשה בפשיטת רגל הגיע כדי להחליף את ההליך המשפטי שהיה קיים בישראל לאורך עשרות שנים , הוביל לניהול תיקים נגד חייבים לאורך שנים ארוכות וגרם לצבירת "פקק" של תיקי הוצאה לפועל בבתי המשפט.
החוק החדש לא בא רק כדי להגיע למצב של הסדרת חובות החייב לנושים שלו אלא גם לאפשר לחייב לעבור את ההליך בצורה מכובדת ורגועה יותר, עם הקפאה של הוצאה לפועל או עיקולים כנגדו לאורך תקופת ההליך וגם באופן כזה שישאיר אותו משוקם כלכלית בסיום התהליך. כלומר, לא יהיו לו חובות כלשהם, ההתנהלות הפיננסית שלו תעבור שדרוג משמעותי והוא יוכל לצאת לדרך חדשה כמו כל אחד אחר.
כיצד החוק החדש משפיע על מי שנפגעו כלכלית מהקורונה?
מרבית המשפחות שנפגעו פיננסית בצורה חמורה מהקורונה הם אנשים שצברו חובות גבוהים בפרק זמן קצר יחסית, עד שאינם יכולים להחזיר חובות אלו יותר. לא מדובר על עבריינים או כאלו שצברו את החובות שלהם בחוסר תום לב או במעשה הונאה, אלא פשוט היו שכירים שפוטרו או יצאו לחל"ת ארוך ועצמאיים שהעסק שלהם נסגר לחלוטין עקב הקורונה או שההכנסות בו ירדו בצורה משמעותית.
האנשים הללו זכאים להליך פשיטת רגל מודרני, יעיל ומהיר יותר מכפי שהיה נהוג בעבר, והחוק החדש יצא מספר חודשים לפני הגעת הוירוס לישראל, וכאילו התאים במיוחד עבורם. עורכי דין לפשיטות רגל הבינו די מהר את המצב הקיים וההמלצה שלהם עבור רבים מבעלי החובות הללו הייתה להיכנס להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי ולא להילחם בהוצאה לפועל, עיקולים או נושים שדופקים על הדלת מסביב לשעון.
ההליך מתנהל מול בית המשפט באמצעות נאמן שממונה לטיפול בתיק. תפקידו לרכז את כל הכספים והרכוש הנזיל שברשות החייב ולמצוא כיצד לעשות בו שימוש להחזיר את החובות לנושים השונים וגם לשמור על תקציב מחייה עבור החייב לאורך תקופת ההחזרים הללו. הדבר מוביל לכך שההליך נימשך כ18-36 חודשים במרבית המקרים ובמהלכם יש "הגנה" לחייב מפני תביעות אחרות לכספים כל עוד הוא משלם בזמן ובאופן עקבי את ההתחייבויות שלו.
בסיום תקופת ההחזרים הוא מגיש באמצעות עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי המלווה אותו בתיק, בקשה לקבלת הפטר חוב מבית המשפט. קבלת הפטר מאשרת שהוא איננו חייב עוד כספים לאיש והוא יכול לצאת לדרך חדשה נקי מחובות.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עופר פרץ, עורך דין פשיטת רגל בחיפה והקריות, אשר מתמחה בניהול הסדרי חוב, חדלות פירעון ושיקום כלכלי לחייבים פרטיים ועסקים בפריסה ארצית.