הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועדו כדי לאפשר תשלום חובות של החייב לנושים שלו ומצד שני להבטיח את עתידו של החייב מבחינה כלכלית ולמנוע ממנו התרסקות פיננסית לחלוטין.
אחת הסוגיות שעולות בנוגע לחוק החדש (של חדלות פירעון ושיקום כלכלי) ושאין עליה עדיין הכרעה של שחור או לבן היא זו הנוגעת לדירת המגורים של החייב. האם ניתן למכור אותה כחלק מהסדרי החוב או שלא. על כך במאמר הבא.
כיצד טופל נושא דירת מגורים בהליכי פשיטת רגל עד לחוק החדש?
בטרם חוקק חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נהנו חייבים בתהליכי הוצאה לפועל בהגנה על דירת המגורים שלהם באמצעות חוק הגנת הדייר. החוק אפשר לכל דייר שנמצא במעמד של חייב בפשיטת רגל להמשיך להתגורר בדירה (הוא ומשפחתו כמובן) גם אם נמכרה הדירה כנכס תפוס. מעמד זה יצר מצב בו ערכה היה יורד פלאים (לעתים עד שליש משוויה בשוק הנדל"ן) ובדרך זו כדאיות המכירה עבור הנושים הייתה יורדת בצורה משמעותית גם כן, ומצד שני הייתה לחייב או לאחרים בעלי חלק בנכס (אשתו למשל) אפשרות לרכוש את החלק היחסי השני במחיר סמלי.
כיצד החוק החדש משנה את המצב בכל הנוגע לדירה של חייב?
כיום כל חייב המצוי בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ויש בידו דירת מגורים הרשומה במנהל מקרקעי ישראל או לשכת רישום המקרקעין מוצא את עצמו בבעיה משפטית גם בסוגיה זאת.
עורך דין לפשיטת רגל לא יוכל לטעון עוד לחוק הגנת הדייר במקרה שכזה כיוון שהחקיקה העדכנית מבטלת את ההגנה הזאת עבור חייב בהליך פשיטת רגל. בעיקר לא שווה הדבר עבור החייב אם הדירה בעלת ערך רב. היא תוצע למכירה על בסיס נכס פנוי ולא תפוס ולכן ערכה בשוק יהיה המחיר הרגיל שלה, מחיר לא אפשיר לכיסוי על ידי מי שבמצב חובות רבים.
איך ניתן בכל זאת לשמור על דירת מגורים למרות החוק החדש?
ראשית כל נשוב ונזכיר שאין להתנהל ללא עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי בעל ניסיון וידע בחוקים הללו. רק בדרך זו תוכלו להיאבק על סעיפים בעייתיים כאלו ואחרים כמו זה שנוגע לדירת המגורים של החייב.
הפתרון האפשרי הוא בעיקר עבור כל מי שהחוב שלהם נמוך בצורה משמעותית משווי הדירה שבידם. במקרה שכזה כדאי להגיע לפתרון של הסדר חובות מול הנושים ולא פשיטת רגל במלואה. במסגרת הסדרי חובות אפשר למכור את הדירה ולסכם שמהתמורה שלה ישולמו החובות של החייב לנושים שלו ושאר הכסף יישאר עבורו לרכישת דירה אחרת למגורים.
פתרון זה חוסך זמן רב של הליכי חדלות פירעון וקבלת הפטר שיכול להימשך שנים עם מגבלות רבות על החייב.
מי שפתרון זה איננו עומד לרשותו עדיין חייב לבדוק עם עורך דין חדלות פירעון המייצג אותו כיצד יוכל לשכנע את בית המשפט להשאיר את הדירה שלו למגורים על פי פרמטרים כאלו ואחרים שכן עומדים לזכותו של חייב ויכולים לדחות את הסוגיה של מכירת דירת המגורים שלו לשלבים רחוקים יורת בתהליך ואולי אף למנוע אותם לחלוטין.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורכת הדין פולי אברהם, עורכת דין פשיטת רגל בחיפה, אשר מייצגת חייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בפריסה ארצית.